Obilježen dan Općine Poličnik

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod križa u dvorištu crkve sv. Nikole, gdje je molitvu odrješenja predvodio župnik don Damir Juričin, obilaskom ribarskih tvrtki Maricomerc i Mišlov u Poslovnoj zoni Grabi koje su EU potporama proširile poslovne objekte te dodjelom godišnjih nagrada i svečanom sjednicom Općinskog vijeća u velikoj multimedijalnoj dvorani zgrade Centra za razvoj i edukaciju započelo je obilježavanje Dana općine Poličnik i nebeskog zaštitnika Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja koji se proslavlja 29. kolovoza.
Svečanu sjednicu Općinskog vijeća, na kojoj su pored ministrice poljoprivrede Marije Vučković, šest saborskih zastupnika i četiri državna tajnika, nazočili brojni društveno-politički djelatnici i gospodarstvenici Zadarske županije i Hrvatske, otvorio je predsjednik Vijeća Dario Buljat.
- Vlastiti prihodi općine u proteklih godinu dana ostvareni su u iznosu od 25.772.000 kuna od čega su 12.500.000 kuna u kapitalna ulaganja. Ostalo su sve režijski troškovi i troškovi zaposlenika Općinske uprave i općinskih ustanova koje broje ukupno 55 zaposlenika, kazao je Buljat.


Nova radna mjesta

Razvojem općine otvorila su se i nova radna mjesta, posebno u odgojno-obrazovnim skupinama i komunalnoj tvrtki.
- Ono što nas posebno veseli je to što je uvidom u podatke o prebivalištu utvrđeno da se broj stanovnika u Općini Poličnik povećao za preko 1.000 u odnosu na popis stanovnika iz 2011. godine, rekao je načelnik Davor Lončar koji je u osmom načelničkom mandatu.
U jednoj od gospodarski najaktivnijih općina u Zadarskoj županiji i šire, motor razvoja su gospodarska zona Grabi i poslovna zona Murvica s kojim Poličnik postaje sve privlačniji za doseljavanje.
- To znači da smo prepoznati kao općina u kojoj su stvoreni i u kojoj se neprestano stvaraju uvjeti za kvalitetan svakodnevni život mještana. Ubrzana je gradnja obiteljskih kuća, posebice u Murvici, Briševu i Poličniku što nam otvara nova gradilišta za izgradnju komunalne, društvene i ostale infrastrukture. Osim otvaranja novih radnih mjesta jedan od razloga doseljavanja je i to što skrbimo o djeci i mladeži od rođenja do studentskih dana, naglasio je Lončar.


Ukupno 970 djece i mladeži

U tijeku je izgradnja još jednog vrtića u Murvici – Briševu, a radovi će završiti, kazao je načelnik, u listopadu ove godine.
- Zahvaljujemo Vladi RH što nam je zbog izgradnje vrtića dala suglasnost za zaduženje u iznosu od 5.000.000 kuna. Također smo Dječjem vrtiću Zvončić u centru Poličnika pripojili dodatnih 60 metara četvornih u prizemlju općinske zgrade i tako osigurali dnevni boravak za svu djecu, što je jedinstven i prvi slučaj u Hrvatskoj, ponosno je istaknuo Lončar, zahvalivši se pritom Zadarskoj županiji, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU te Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade koji su im pomogli da projekte vrtića ostvare do kraja.
Poličnik ima ukupno 970 djece i mladeži: 220 djece vrtićke dobi, 430 učenika osnovnih škola, 240 učenika srednjih škola i 80 studenata.
Za potpore učenicima, studentima, vrtićima, sportašima, kulturi, udrugama i za novorođenu djecu izdvojeno je 3.500.000 kuna, a za socijalne potpore pojedincima i ustanovama 250.000 kuna.

 

Za ranjive skupine tri hibridna vozila

Projektom »Ispunite svoju zlatnu dob« stvara se mreža unaprijeđenih socijalnih usluga za pripadnike ranjivih skupina kako bi se povećala njihova socijalna uključenost i omogućila lakša zapošljivost.
- Općina Poličnik s partnerima je dobila 2.884.000 kuna koje će u razdoblju od dvije godine utrošiti za nabavku tri hibridna vozila i za zapošljavanje šest nezaposlenh osoba, istaknuo je Lončar te zahvalio na pomoći Razvojnoj agenciji Zadri Novoj i Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.
Pri kraju su, kazao je načelnik, s rekonstrukcijom višenamjenskog igrališta u Dračevcu Ninskom s izgradnjom boćališta, a u Ruplju su uredili prostor za razna društvena i sportska događanja.
U protekloj godini asfaltirali su tri kilometara nerazvrstanih cesta, kilometar i pol nogostupa, kilometar i pol vodovodnih ogranaka, dva kilometara javne rasvjete.


Ceste i nogostupi

- Zahvaljujem Hrvatskim cestama i Županijskoj upravi za ceste što su u na području Općine Poličnik u godinu dana izgradili i rekonstruirali cesta i nogostupa u dužini od oko 6,5 kilometara, kazao je Lončar.
I dalje su, kazao je on, veliki problem zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske.
- Nije logično da čekamo godinama, nije logično da 1.000 metara četvornih ne možemo riješiti za gospodarstvo, ali i za stambeno zbrinjavanje. Zainteresirani ljudi odlaze, gospodarstvenici ne žele čekati završetak dugotrajnih procesa, a mi gubimo kao zajednica, potužio se Lončar.


Nazočnima su se obratili saborska zastupnica Grozdana Perić, gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić i zadarski župan Božidar Longin.
- Pozdravljam vas, ovdje u Centru za razvoj i edukaciju, koji je u neku ruku postao i drugim domom Zadarske županije, kazao je župan Božidar Longin dodajući kako su u Centru više puta održavane sjednice Županijske skupštine, ali i brojni drugi radni sastanci i događaji.

Projekt Doma za starije i nemoćne


- ​Svakako trebam spomenuti da je upravo ovaj objekt, Centar za med kako ga kolokvijalno nazivamo, predstavnik naše županije u tradicionalnom izboru Hrvatske zajednice županija za najbolji EU projekt, a jedan od projekata na kojima mi i Općina radimo zajedničkim snagama, izgradnja je budućeg Doma za starije i nemoćne na području Poličnika, najavio je župan Longin.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je istaknula da je u Zadarskoj županiji iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo ugovoreno oko 633 milijuna kuna, te isplaćeno 433 milijuna kuna, po čemu je prva u državi.


- Kako smo u popularnom Centru za med treba istaknuti da smo zbog gubitaka medonosnog potencijala, s ciljem raspodjele financijskih sredstava za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela, osigurali financijska sredstva u Državnom proračunu RH u iznosu od 3 milijuna kuna, ove godine ukupno 17 milijuna kuna, poručila je Vučković.
Program je vodila Vlatka Vučić-Marasović, a o veselom štimungu brinula je klapa Koporan.

 

 

Dobit porasla za 41 posto, izvoz za 25 posto

Kad je u pitanju gospodarstvo, ulaganja u zone su sve veća, a ima i dvadesetak pisma namjere za raznorazna ulaganja.

- U zonama imamo 99 poduzetnika, a broj zaposlenika iz Općine Poličnik je 1.250. Prosječna plaća je porasla 7 posto, s 5.890 na 6.320 kuna. Ukupni poslovni prihodi poduzetnika u 2020. godini su porasli za 6 posto. Poslovni rashodi porasli su također za 6 posto. Dobit je porasla za 41 posto, s 19 na 37 milijuna kuna. Izvoz je porastao za 25 posto, sa 737 na 922 milijuna kuna, precizan je Lončar.

Općinske zahvalnice osnovcima, srednjoškolcima i bogoslovu

Najsvečaniji trenutak sjednice bio je dodjela čak 17 Zahvalnica Općine Poličnik, sve mladim ljudima.

Općinske zahvalnice za odličan uspjeh u osmoškolskom obrazovanju dobili su: Luka Barić iz Visočana, Matija Jukić iz Poličnika, Maja Čulina iz Ruplja, Gabriel Srzentić iz Suhovara, Dominik Ukalović iz Suhovara, Lukas Alić iz Gornjeg Poličnika, Fran-Kristijan Miolović iz Poličnika, Bruno Bubić iz Murvice, Ivano Bubić iz Murvice, Lana Koljenik iz Murvice, Anđela Surać iz Murvice, Stela Surać iz Murvice i Viktorija Grgeč iz Murvice.


Općinsku zahvalnicu za odličan uspjeh u srednjoškolskom obrazovanju dobile su: Martina Zdrilić iz Poličnika, Ivana Anastazija Barjašić iz Poličnika i Anamarija Vranić iz Visočana. Općinsku zahvalnicu za odličan uspjeh pri studiranju na Teologiji u Rijeci, područni studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dobio je bogoslov Mate Žilić iz Briševa.

Preneseno iz Zadarski list