Udruga Kanica Briševo

Udruga "Kanica" osnovana je 13.ožujka 2004. god u Briševu, broji 26 redovnih članova i 9 mladih članova. Zadaća udruge je okupiti mještane Briševa radi očuvanja narodnih običaja i poticati folklorne i etnografske vrijednosti Briševa, organizirati nastupe na smotrama, priredbama turističkim i drugim manifestacijama, surađivati s drugim udrugama radi ostvarivanja zajedničkih interesa.

STARE NOŠNJE

Udruga «Kanica» za vrijeme od četiri godine je radila na izradi svoje stare nošnje stare preko 150 godina koja se nalazi u narodnom muzeju Zadar i to:
Izradila i obnovila staru svečanu žensku odjeću uz pomoć muzejom u Zadru odjel za etnologiju i profesorice Jasenke Štorić Lulić. Izrađena je doista kvalitetno i dosta vjerno uz dosta truda i vremena, radi se dosta ručno (teško je naći etno-majstore). Ženska nošnja se sastoji od: marame, zalistak, košulja, vuštan, kaparan, skuta, nazubci (nazuvak) traverša, kanica (ženski pas) i vilari. U tijeku je izrada ženskog kaparana po završetku ženski kaparana počinje izrada muške nošnje. Od muške nošnje izrađen je jedan muški kaparan koji je identičan kaparanu koji se nalazi u muzeju.
Muška nošnja se sastoji od: kape, kaparana, košulje, muški pas, hlače ili benevrake, muški nazubci. Dakle od nošnji napravili smo žensku nošnju i još ostaje muška nošnja. (to je etnološki dio)

STARA BRIŠEVAČKA KOLA I PJESME

Kroz sve ovo vrijeme Udruga je uvježbavala stara briševačka kola i stare pjesme, osnovala dječiju sekciju koja je također se ovo uvježbavala (vježba se svake nedjelje).

MANIFESTACIJE

Udruga "Kanica" nastupa na raznim manifestacijama kroz županiju te u gradu Zadru, i organizira svoju manifestaciju "MOME MISTU BRIŠEVO JE IME".
Na manifestaciji sudjeluju različita kulturno umjetnička društva iz cijele Hrvatske, dalmatinske klape, mažuretkinje, organizira se i promoviranje povijesnih knjiga o našem kraju i narodu sve ovo zapisuje i vido snima za nove generacije.
Manifestaciju gleda svake godine oko 2000 ljudi iz Briševa i okolnih mjesta.

Adresa: Ul. Dr. Franje Tuđmana 62, 23241 Poličnik

Telefon: Centrala (023) 354 004, Faks (023) 354 005

Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

OIB: 87120007882

MB: 2743345

Načelnik: Davor Lončar

Radno vrijeme: 07,00:15,0

Rad sa strankama: 08,00:11,00

Dnevni odmor: 11,00:11,30